Meteorológiai térképek az interneten


www.index.hu, 2004. március 3.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe. Alapvetően a domborzat és a vízhálózat rendben van, egy érdekesebb folyó található csak a térképen, bár a későbbiekben még több internetes térképen visszaköszön, ezért érdemes vele külön foglalkozni. A Keleti-főcsatorna és a Berettyó összevonásából keletkezett új folyóra gondolok. Tiszaladány után, ahol a Tisza nyugati irányba fordul, elindul déli irányba egy folyó. Hivatalosan az a Keleti-főcsatorna, ami Bakonszeg mellett találkozik a Berettyóval. A térkép tehát viszonylag könnyen kijavítható lenne, csak a Berettyót kellene folytatni Bakonszegtől az országhatárig. Még egy érdekesség látható a térképen: a megyehatárok ábrázolása ugyanis meglehetősen szokatlan meteorológiai térképen. Csak kicsit zavaró ez, bár ennél sokkal fontosabb, hogy hibás. Veszprém megyéből több település Győr-Moson-Sopron megyéhez átpártolt, többségük 2001-ben, megváltoztatva ezzel a megyehatárokat.

www.origo.hu, 2004. március 4.
Ez a térkép meghatározhatatlan eredetű, nem tudni ki rajzolta, de nem csodálkoznék azon sem, ha senki nem vállalná érte a felelőséget. Megmagyarázhatatlan módon válogatták ki a térképre kerülő folyókat (Duna, Tisza, Rába, Zala igen, Sió, Szamos, Sajó, Zagyva, Kraszna, Körösök, Maros, stb. nem) szigeteket hagytak le (Csepel-sziget, Mohácsi-sziget, Szentendrei-sziget, Szigetköz), ellenben egy új folyót rajzoltak. Nagyjából Polgár térségében indul ki a Tiszából (a 35-ös út nyomvonalán), majd dél-délnyugati irányba fordulva a Nyugati-főcsatorna "medrében" folyik, majd egy újabb váltással előbb a Hortobágy-Berettyó, majd a Körös folyását követve visszaér Csongrádnál a Tiszába. Hm, érdekes. Ehhez képest az, hogy a Fertő formája egyáltalán nem hasonlít önmagára már semmiség.
Az ország leglátogatottabb portálján - szerintem - lehetne azért ennél jobb térképen is bemutatni a várható időjárást.

www.met.hu, 2004. március 2.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található a következő két térkép. Ez a két térkép kicsit kilóg a sorból, hiszen nem előrejelzési térképek, ugyanakkor mindkettő megvalósítása az igényességről tanuskodik. Az elsőn, mely a csapadékviszonyokat ábrázolja hat óránként, az egyik legszebb és legkorrektebb meteorológiai térkép. A domborzat-ábrázolása tökéletes. A folyók is majdnem rendben vannak: az OMSZ-nál "szokásos" Berettyó-Keleti-főcsatorna átkötéstől eltekintve.
Tuladonképpen már csak egy kérdés foglalkoztat az OMSZ-szal kapcsolatban: ha tudnak ilyen térképet is készíteni, akkor miért nem csinálnak mindig ilyet? Miért nem használják ugyanazt a tökéletes domborzatot mindig?

www.met.hu, 2004. március 3.
Hasonlóan az előző térképhez, itt is elrontották a Berettyót. Mivel ennek a térképnek szűkebb a kivágata, ezért részletesebben ábrázolható lett volna a folyóhálózat, a Bodrog, a Zagyva és a Tarna még biztosan elfért volna.
Mint korábban említettem, a meteorológiai adatok megjelenítése igényességről árulkodik, ezért elvárható lenne, hogy a térkép is minden elemében az legyen. Így nem hallgathatom el az OMSZ előtt, hogy Jugoszláviában súlyos változások történtek, az ország több részre szakadt, Szlovénia, Horvátország és Macedónia már önálló ország, ezt jelezni is kellene a térképen, az országhatárok berajzolásával.

www.idojaras.hu, 2004. március 4.
Megint két térkép, ami egy céghez köthető: az ICI Interaktív Rt.-hez. Ez a két térkép tulajdonképpen egy, csak a színek, a kísérő elemek más. Hatalmas hibák vannak rajta, összehasonlíthatatlan az előző két térképpel. A domborzat-ábrázolás teljesen félrevezető, az ember azt hihetné, hogy a legmagasabb hegyek a Dunántúlon találhatók, sőt az egész Dunántúlon csak hegyek vannak. A vízhálózat katasztrofális: mind kidolgozottság szempontjából, mind tartalmilag. Csak néhány példa: A Tisza Záhonynál lép be az országba. Onnan - két kanyart leszámítva - egyenesen halad Szolnokig. Délen pedig megkerüli Hódmezővásárhelyet és úgy ér el nagyjából Szegedig. A Maros teljesen lemaradt a térképről. Újabb értelmezhetetlen átkötés a Tisza és a Berettyó között. Furcsának mondható a vonalvastagságok megválasztása is: a Zagyva és a Sió ugyanolyan fontos, mint a Duna, vagy a Tisza?

www.aportal.hu, 2004. március 4.
A következő települések helyét nem sikerült eltalálni: Győr (mind a Rába, mind a Mosoni-Duna messziről elkerüli), Pécs, Szeged ("egykoron" Tisza-parti város volt), Miskolc és Kecskemét. Nagyjából stimmel: Zalaegerszeg, Veszprém, Nyíregyháza és Debrecen. Budapest, még ilyen méretben is, alaprajzosan ábrázolható.
Ezen a térképen látszik a határ szörnyű leegyszerűsítése is, azt hiszem kár volt pirossal kihangsúlyozni.

www.meteoland.hu, 2004. március 4.
A Meteoland Team által készített időjárás-előrejelzés alapjaként használt térképpel kapcsolatban csak pozitívan lehet nyilatkozni. Mind a folyók, mind a domborzat jól szerkeszetett. Az országhatár is jól kidolgozott. Talán egy egész picit lehetne világosabb az egész térkép a jobb olvashatóság miatt.

www.metnet.hu, 2004. március 4.
Az oldalon található térkép alapvetően rendben van. Egy-két észrevétel lenne csupán. A vízhálózatból - már amennyire látszik - sajnos kimaradt a Berettyó és a Zagyva. A domborzatábrázolás is csak annyiban fura, a színek eltérnek a megszokottól. A hagyományos ábrázolás, tehát az Alföld zöld és a hegyek barnák, s a magasággal egyenesen arányosan sötétednek általánosan elfogadottabb, de az itt látható megoldás sem hibás.

www.theyr.net, 2004. március 4.
És a végére maradt még egy remekmű:
Ezen a térképen a hő és szél viszonyokat mutatják be. Jól látszódik a kép jobb felső sarkában a dátum, valamint a térképen Csehszlovákia és Jugoszlávia. Azt hiszem, ezt nem kell tovább magyarázni.Ugrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!