Meteorológiai térképek a televízióban


Magyar Televízió (MTV), 2004. március 3.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-jelentése. Tetszetős térkép domborzattal, némi vízhálózattal (Duna, Tisza, Balaton, Fertő) és országhatárral. Viszont minden elemében hibás. A domborzat elnagyolt, Magyarországon az Alföld délkeleti része, nagyjából Gyula alatt és az észak-keleti részen, körülbelül Nagyecsed térségében megszűnt, a Romániából átnyúló hegylábak miatt (a Keleti-Kárpátok és az erdélyi szigethegység is egybefolyik). Hasonlóképpen a szlovák és az ukrán határszakaszon is hegyek-dombok nyúlnak át a térképen. A valóságban az Alföld Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában is folytatódik. Érdekes változáson ment át a Dunántúli-dombság is. A Mecsek északabbra költözött, de ami még furcsább, a szinezés miatt úgy tűnik, mintha 500-600 méter magas fennsík lenne a Balaton déli részén. A valóság megint kiábrándító, csak 300 méter "alacsony" dombok vannak ott. A vizek közül Balaton, a Fertő és a Duna rendben van, ellenben a Tisza komoly meglepetéseket tartogat. A Tiszán újabb folyószabályozást hajtottak végre, Záhonyt nem megkerüli, hanem elkerüli a folyó. De Ukrajnában is elégedetlenek lehettek a folyóval, ezért a Huszt feletti szakaszt olymódon változtatták meg, hogy inkább a Nagy-ágat nevezik ezentúl Tiszának, és az egykori Tiszát Nagy-ágnak. Az országhatár elnagyoltsága ehhez képest csak apróság. A Dráva mentén lévő megannyi kanyarulat generalizálása nem lenne hiba, ha a Mosoni-Duna kanyarulatait is megszüntették volna, így azonban az, mert a részleges egyszerűsítés félrevezeti az embert.

TV2, 2004. március 3.
Az OMSZ adataiból a TV2 meteorológusa saját maga készíti az előrejelzést. A legrészletesebb térkép, ami jelenleg időjárás-jelentésben szerepel, azonban a jelenlegi televíziós felbontás (640*576 pixel) kevés a térkép élvezetéhez. Egy ilyen részletességű térkép akár 2048*1536 pixeles felbontásban is megjelenhetne, sajnos a TV2 nem hasznája ki az internet adta lehőségeket és honlapjukon egy, még a TV-s felbontásúnál is kisebb térképet közölnek. A térkép, már amennyi látszik belőle, tökéletesnek mondható. Mind a határ, mind a vízhálózat, sőt az úthlózat is rendben van. (Nem szokványos, hogy egy meteorológiai térképen úthálózat legyen, azonban ha felnagyítanánk és részletekre vágnánk, tehát regionális időjárás-jelentéseket készítenénk, akkor nagyban segítené a tájékozást.) Itt is, mint más televízióknál zavaró, hogy a térkép egy része "láthatatlan". Nehezen megoldható, hogy a térkép maximális méretű legyen, ugyanakkor a "meteorológus" is látható legyen.

RTL Klub, 2004. március 4.
Hasonlóan a másik kereskedelmi televízióhoz, az RTL Klubnál is az OMSZ adataiból saját maguk állítják elő az időjárás-jelentést. A térkép legnagyobb hibája a vízhálózat kaotikussága, nem világos, hogy melyik folyó miért került a térképre, egy elhibázott generalizálás tanúi lehetünk. Érthetelen, hogy a Körösök miért maradtak le, amikor a Temes szerepel a térképen. Hasonlóképpen értelmezhetetlen a Morva szerepeltetése, amikor a Vág és a Garam hiányzik. És hosszan sorolhatnánk még a hiányzó-felesleges folyókat (Bodrog, Zala, Una). A Magyarország területén található vízek hierarchiája sem derül ki a térképből. A Rába, a Sió, a Sajó, a Szamos és a Duna ugyanazzal a vonalvastagsággal szerepel, a Tisza kiemelése megint csak megmagyarázhatatlan. A domborzat se tökéletes, a magyarországi alacsony- és középhegységek, valamint a dombságok belelsimulnak a tájba. Nagyon furcsa, hogy a szomszédos országokból átnyúló hegylábak (pl. Alpokalja) eltűnik. Viszont kiemelendő, hogy a meteorológus nem takarja el a térképet, egész Magyarország látható.


Stoll Péter kiegészítései:
A térképen a Tisza, a Száva, a Temes egy helyen folyik a Dunába, így gyönyörű 5-ágú csillagot rajzoltak a Vajdaságra. Csakhogy:

- Tisza-torkolat: Titel
- Száva-torkolat: Nándorfehérvár
- A Temes nem éppen egy kaliberű a többivel
- A Duna is másfele folyik, mert valójában nem a Száva
folyik a torkolat környékén felfelé (észak), hanem a Duna lefelé (dél).
(A térképen a Temes egy részét nevezték ki ehelyett Dunának.)

Hír TV, 2004. március 4.
Az időjárás-jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy ki készítette, de valószínűsíthető, hogy az Aigner Szilárd és Pártai Lucia által működtetett Európai Meteorológiai Szolgálat (EMS-EWS). A térkép alapvetően nem hibás, csak egy-két apróság zavarhatja a szemlélőt. Az egyik ilyen, hogy a folyók és a határok is kékkel vannak ábrázolva, így könnyen összekeverhetők. A vonalvastagság ugyan eltérő, mégis, különösen a déli határszakaszon, a Duna és a Tisza folyása nehezen követhetető. Egy másik zavaró tényező a meteorológus, aki eltakarja az ország keleti részét. (Miért mindig a keleti országrész előtt állnak a meteorológusok?) Ami viszont a legnagyobb hibája a térképnek, hogy erős felhősödés esetén nem látszik belőle semmi, ugyanis a felhők eltakarják az egészet. Sűrgősen el kellene felejteni ezt a megoldást, ugyanis feleslegessé teszi az egész térképet, akár felhő fényképeket is mutathatnának, hogy ilyen felhők lesznek holnap, de hogy hol, az már titok. Annál is inkább érdemes újragondolni a felhőzet és vele az időjárási helyzetek ábrázolását, mert a domborzat is eltűnik. Ami látszik, ugyan nem tökéletes (Alpokalja itt is hiányzik), de látványos.
Duna TV, 2004. március 6.
A Duna TV-n megjelenő időjárás-jelentést is az Országos Meteorológiai Szolgálat készítette. Itt (az MTV-ben megjelenőhöz képest) sokkal jobban sikerült már a domborzat, bár itt sem tökéletes. Nagyon furcsán hat a Kárpátok zöld színnel való kiemelése. A vízhálózat is jobban kidolgozott, de azért egy-két hiba maradt még. Igen elnagyolt például a Fertő, mely csak nagy vonalakban emlékeztet önmagára. A folyóhálózat is kusza: pl. miért hagyták le a Berettyót és a Sebes-Köröst, ha a Körös rajta van a térképen. A Duna felső szakasza is eléggé le lett egyszerűsítve: Mosonmagyaróvár és Vének között, valamint Vének és Esztergom között nyílegyenes a folyó. A Szigetköz is eltűnt. A Zalával és a Sióval egyetemben.
Viszont dicsérendő, hogy regionális időjárás-jelentéssel is szolgálnak: a Kárpát-medence nyugati és északi, a keleti valamint a déli részére külön is készítenek előrejelzést.
S még egy észrevétel; az előrejelzés végén szereplő hójelentésben két nagy nyelvtani hiba van: Nagyhideghegy helyett Nagy-Hideg-hegy a helyes, és S-Újhely helyett, ha már mindenképpen rövidíteni akarunk akkor S.-újhely változatot javasolnám.Ugrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!