HVG, 1996. IX. 7., 79. oldal


Reklám

Természetesen egyetlen újság sem felel a benne lévő reklámok ilyen jellegű helyességéért, így esetünkben sem a HVG marasztalható el, hanem a hirdetés megrendelője, illetve készítője.
A BVM Épelem Kft. által értékesítésre meghirdetett ingatlanok elhelyezkedését mutatja a két térkép. A fekete-fehér térképek készítése eleve igen nehéz. Ezeken a térképeken minden tipikus hiba előfordul.
1. Alapként már kissé elavult térképeket használtak. A felső térképen nyoma sincs a hamarosan átadásra kerülő Szerémi út jórészének (pedig az építkezések már elég régóta folynak és az elmúlt egy-két év Budapest térképein már ábrázolták az utat teljes hosszában). Az alsó térképen a már néhány évvel ezelőtt átadott 6-os út bevezető szakaszának nyoma sincs.
(Mivel ismerem a területet, még az is elmondható, hogy a pótlólagos információként feltüntetett nagyobb ipartelepeknél is van hiba: a felső térképen a Mercedes és a Billa - Hunyadi János u. / Vegyész u.- helyzete a valóságtól eltérő.)
2. A két kivágat méretaránya teljesen eltérő. Ezt semmi sem indokolja, hacsak az nem, hogy kitöltsék a teljes oldalt. Viszont ezzel elérték azt, hogy az alsó térképen az utcanevek nagy része olvashatatlan.
3. Semmi fukciója nincs a Dunán húzódó szaggatott vonalnak (gondolom kerülethatár lenne), csak feleslegesen magára vonja az olvasó figyelmét.
4. A kívülről a kérdéses ingatlanokra mutató nyíl olyan nagyra sikerült (és a színe is 100% fekete), hogy az alatta lévő feliratok olvashatatlanok.
5. Az utcanevek megírása valószínűleg még a laikusokat is elborzasztja.
A rajz jobb alsó sarkában a Táltos Reklám felirat olvasható.
A hirdetés díjának max. 4-5 %-áért a teljes oldalt bármelyik térképész cég profi módon nyomdakészen elkészítette volna, de legalább a teljes hirdetési oldal kb. 70 %-át kitevő térképek elkészítését kellett volna szakemberre bízni.
Meglepő javaslat: térképek készítését bízzák térképészekre!Ugrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!