XI. kerületi kalauz 2002/2003
ingyenes helyi kézikönyv

Tulajdonképpen semmi különös nincs ebben a térképben, sajnos már megszokott az ilyen kiadványban a szakértelem hiánya, a kartográfiai tradíciók semmibe vétele. A térképen nem is szerepel a készítő neve, de a kiadvány elején az olvasható:
Térképgrafika: Firbás-Térkép Stúdió.

Nézzünk néhányat a hibák közül:

 1. Nem derül ki a rövidke a jelkulcsból a térképjelek egy részének jelentése: mit jelöl a lila, vagy a különféle zöld árnyalatok. A jelkulcs 5 piktogrammot jelöl, de a térképen ennél többféle van, jelentésüket csak találgatni lehet (posta, rendőrség).
 2. A jobb alsó sarokban látható nevezetességlista is elég rejtélyes. Az utolsó elem előtti piac jel valószínűleg figyelmetlenség következménye, ami már intő jel lehetett volna a megbízó számára a cég igényessége szempontjából. A lista azért is rejtélyes, mert nem lehet tudni, hogy miért éppen ezek a "nevezetességek" szerepelnek a kerületből. Valószínűleg azok a hirdetők kerültek rá a térképre, akik ezért fizettek, bár a 2, 3. tétel éppen egy-egy általános iskola. Persze a kerületben ennél jóval több iskola van. Érdekes a 18. tétel is: Újhegyi Lajosné. A jelzett helyen nincsenek lakóépületek, üzletek sem nagyon...
 3. A földrajzi nevek helyesírásával hadilábon állt a készítő: a Feneketlen-tó feliratánál hiányzik a kötőjel, a Keserűvíztelep egybe írandó, a Budaörsi (repülőtér) rövid ö-vel írandó, a Kőérberek egybe írandó, mivel városrésznév.
 4. Utcanevek fedik le egymást, pl. a Sáfrány térnél vagy a Kecskeméti útnál.
 5. A nevezetességszámok részben vagy teljesen lefednek egyéb megírásokat: 4, 5, 6, 8, 14, 16.
 6. A GAZDAGRÉT feliratot úgy helyezték el, hogy az lefed egy utcanevet, pedig lett volna hely kicsit arrébb tenni.
 7. Az ŐRMEZŐ felirat megszakítása a 17-es hirdető száma miatt finoman szólva nem indokolt.
 8. Az ELTE lágymányosi tömbje körüli úthálózat hiányzik, illetve rossz, hiányzik a Dombóvári útról a Lágymányosi hídra való igencsak fontos felhajtó út.
 9. Nem jelzi a térkép, hogy az egérútról is rá lehet hajtani az autópályára.
 10. A kiadvány elején a kerületet bemutató egyik első fénykép az Infoparkot mutatja. A térkép sem az épületeit nem jelzi, sem felirattal nem utal rá.
 11. Az utak-vasutak keresztezésénél a térkép nem ügyelt a helyes viszonyokra, míg ugyanezt az utak esetében zömmel megtette. Például a Kitérő útnál közúti felüljáró van a vasút felett, de így keresztezi a 70-es út is a hegyeshalmi vasútvonalat.
 12. Hiányzik a Bartók Béla út felirat a Kosztolányi Dezső tér és a Gellért tér között, viszont szerepel itt, a Bertalan Lajos út környékén egy nem létező autóbusz-pályaudvar (a jelkulcsban helytelenül írták egybe ezt a szót, ld. a magyar helyesírás szabályai).
 13. Gyakori, hogy az utca neve és a hozzá tartozó földrajzi köznév (út, utca) betűnagysága eltérő: Sáfrány u., Balatoni út, Villányi út.

A hibákat még lehetne sorolni hosszasan...


Ugrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!