Internetes térképek, 2004

Mihályi Balázs gyűjtéséből


Egy turisztikai oldalon leltem rá. A térképen csak három település került feltüntetésre. Ebből Pécs nevét ékezet nélkül irták és Debrecenből határváros lett. Ami sokkal figyelemreméltóbb, hogy a szöveges részben a
települések egy részét helyesen irták (pl. Békéscsaba, Százhalombatta), ugyanakkor néhány település esetében egész sajátos névalakok keletkeztek:
Marcali helyett Markali, Nagykovácsi helyett Navikovasci.
Az oldal cime: cim: http://www.find-our-community.net/region/Europe/Central_Europe/Hungary_map.htm


Egy elég sajátos térkép. Ékezet nincs sehol a településneveknél, de ez megszokott angol nyelvű térképek esetében. Ami furcsa, hogy Sopronból Supron lett, Pécsből Pesc, Szombathelyből pedig Szombately.
A Duna alakja szintén figyelemreméltó. Szigeteknek helye nincs és más, még jelentősnek számitó folyókat (pl. Tisza) sem ábrázoltak a térképen. A Balaton alakját szintén érdemes szemügyre venni.
Az oldal cime: http://www.sela-v.com/east-europe/hungary.htmEgy vasútvonalakat bemutató oldalon található a térkép. Meglepő módon a településneveket ékezetekkel irták. Viszont a Budapest név kissé túlméretezettre sikerült. Továbbá az ország északi határánál feltűnik egy
Kechnec nevű település. Minden más település magyarul szerepel ez miért kivétel? A vasútvonalak futása is kissé leegyszerűsitett. Csak egy példát emlitve a Budapest-Szob közti vasútvonal a Szentendrei-szigetet
átmetszi, majd a Dunakanyarnál ismét átszeli a vasútvonal a Dunát és igy éri el Szobot.
Az oldal cime: http://www.sela-v.com/east-europe/hungary.htmEgy Magyarország történetével foglalkozó angol oldalon található a térkép.
Összesen öt település került megirásra ékezetek nélkül. Ebből az ötből kettőt ennek ellenére is sikerült elrontani. Szeged helyett Szeget, Miskolc helyett Miskok került megirásra.
Az oldal cime: www.heritagefilms.com/ Hungary_map.htmA szerkesztő a lehető legegyszerűbb módon próbálta átalakitani a térképet japán nyelvűvé.
Az oldal cime: http://web.matavnet.hu/kaz/hungary%20map+.jpgIsmét egy japán turisztikai térkép. Érdemes szemügyre venni az ország alakját, nem is szólva a Duna folyásáról. A szigetek (Csepel-sziget, Szentendrei-sziget) alapból elmaradtak, de a Balaton alakja még sajátosabb.
A Tihanyi-félsziget eltűnt.
Az oldal cime: www.colatour.com.tw/ top05d33.aspUgrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!