Magyar Hírlap, 2000. IV. 5., 1. oldal


Feltérképezték a veszélyes üzemeket a Tisza vízgyűjtőjén

Mindig szomorú, ha egy Magyarországot ábrázoló térképen durva hibák láthatók. Még súlyosabb a helyzet, ha az adott térkép a címlapon látható.
A Tisza jobboldali mellékfolyói közül csak a Bodrog és a Hernád látható a térképen, a legalább ilyen fontos Sajó elmaradt. Ami azonban igazán súlyos hiba az az említett két folyó rajza. A Bodrog Tokajnál ömlik a Tiszába, Magyarországi szakasza csak kb. 30-40 km. A térkép szerint a Bodrog valahol Kisköre alatt ömlik a Tiszába, kb. 80 km-rel az igazi torkolattól lejjebb.
Még furcsább a másik folyó, a Hernád menete. A Hernád előbb a Sajóba ömlik (Muhi mellett) és csak azután a Tiszába (Tiszaújvárosnál). A térkép a torkolatot a Szolnoknál jelzi, ahol valójában a Zagyva ömlik a Tiszába. A rajz szerint a Hernád mind a Bükköt, mind a Mátrát átszeli. A határhoz közeli szakasza már közelebb van a valódi helyéhez, de az is inkább a Bódva folyó lenne.
A forrásként Greenpeace-re hivatkozás ez esetben nem lehet mentség, mégha volt egy ilyen eredeti térkép is, illett volna javítani rajta ezeket a durva hibákat.

A többi apró hiba már eltörpül emellett:

  • ha a Krasznánál két ágat jelöl a térkép, ezt inkább megtehette volna a Körösnél (Fekete-Körös, Sebes-Körös),
  • jó lett volna a Tisza ukrajnai szakaszát is végig megrajzolni (ha már a cím is erre utal),
  • Budapest jelének nem kellett volna letakarnia a Dunát,
  • talán lehettek volna kicsit vékonyabbak a folyók,



Ugrás a Sajtóoldalra!
Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!