Válassza ki kedvenc háttérszínét !


ELőSZÓ


Tisztelt WWW-böngésző!
Még 1995. decemberében a váci "Petőfi Sándor" Általános Iskolától meghívást kaptam arra hogy 3. és 4. osztályos gyerekeknek térképekről tartsak egy ismertető jellegű előadást. Néhány hét alatt összegyüjtöttem elegendő anyagot ahhoz hogy számukra érthető módon beszéljek azokról a térképészeti témákról amelyek a "Környezetismeret" tankönyvben nem találhatók. Így, 1996. január.12.-e reggelén, nagy hátizsákkal a hátamon jelentem meg az iskola tornatermében, ahol 120 kiváncsi szempár meredt rám. Időben elkésett Mikulásként a hátizsákból vettem elő térképeket, atlaszokat, légi fényképeket, űrfelvételeket és egy hordozható kis számítógépet. Több mint egy órán keresztül igyekeztem "beszélgetni" velük és minél több képpel illusztrálni mondaniválómat. Az óra végén 10-12 gyerekből álló csoportoknak a hordozható számítógép segítségével megmutattam milyenek lehetnek azok az órán említett digitális térképek. Házi feladatként azt adtam fel nekik, hogy a hallottakról véleményüket írják le , mi tetszett a legjobban és mi kevésbé, valamint rajzolják meg azt ami a legjobban felkeltette figyelmüket. A tanári szobában megbeszéltük az oktatókkal, hogy jövőre meg kellene ismételni ezt az előadást, de nem Vácott hanem a Térképtudományi Tanszéken.
Egy év alatt sokkal több, érdekesebb anyagot sikerült az Interneten keresztül megszereznem. A tavalyi témákat egy kicsit megváltoztattam, néhányat összevontam és újakat adtam hozzá. Ilyen módon összeállítottam egy kb. 50 perces előadást, amelyikkel lehetőségeinkhez képest igyekeztem kihasználni a számítógépek multimédiás lehetőségeit. Ezt mutatom meg a következőkben és minden érdeklődő rendelkezésére bocsátom.
Ha a Művelődési és Közoktatási Minisztérium valóra tudja váltani terveit, 1998-ban az ország 930 középiskolája össze lesz kötve az Internettel. Így, a World Wide Web segítségével ez az anyag megszünhet létezni elszigetelt kisérletként, és a középiskolák révén több általános iskolához is eljuthat, több érdeklődő gyerek ismereteit bővítheti. Ez ma még csak álom, jövőre talán megvalósulhat.
Köszönöm, hogy megtisztel "internetes" látogatásával,
Jesús Reyes Nuñez
Budapest, 1997.január 30.
U.i.: A gyerekek véleményét a legjobban saját rajzai érzékeltethetik:



Vissza a szerző honlapjára!
Vissza a Térképtudományi Tanszék kezdõlapjára!