Tematikus térképek gyártása

A programmal sokféle tematikus térképet gyárthatunk, ennek csak a bevitt adatok szabhatnak határt. Kiválaszthatunk a térképen egy kisebb területet - például csak a román városok - és ezekhez rendeljük az információkat. De fordítva is müködik: az adatbázisból kijelölhetünk bizonyos adatcsoportokat, - például a városok lakosság szerinti kategóriái, ezen belül mi adjuk meg a kategóriák nagyságát és számát - és ez megjelenik a térképen.
Ugyanazzal az adatsorral többféle térképet alkothatunk csak a szempontjainkat kell megváltoztatnunk. Látható tehát, hogy a lehetőségek korlátlanok.
Persze ezek a programok közel sem nyújtanak annyi grafikai módszert az ábrázolásra, mint amennyit a térképészet használ, de sajnos ezek a rendszerek nem helyeznek nagy hangsúlyt a térképek papíron való megjelenítésének grafikai minőségére, ez csak egy mellékes szolgáltatás, az adatkezelést és adatelemzést helyezi előtérbe. Ha ezt a szempontot, nézzük, akkor egy grafikusan orientált vektoros rajzprogrammal sokkal szebb térképet készíthetünk, de az több ideig tart (a minőségért dolgozni kell), és ha újabb tematikát akarunk ábrázolni, akkor előlről kell kezdeni a csoportok képzését.
4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!