Problémák a nyelvi megjelenítéssel

Dolgozatunk írásának kezdetén még nem gondoltuk milyen nehézségeket okoz majd a különböző speciális karakterek térképi megjelenítése. A Kárpát-Pannon-térség országai - Ukrajna és Jugoszlávia kivételével, ahol a cirill betűs írásmód az elterjedt - latin betűs írásmódot használnak.
Mivel az általunk használt programban - csakúgy mint sok egyéb másikban sem - nincsenek definiálva ezek a speciális karakterek, nekünk kellett megoldani ezt a problémát. Arról, hogy Földrajzi Információs Rendszerünket Unix-os munkaállomáson töltsük fel, illetve használjuk nagyon hamar lebeszéltek, főleg anyagi okok miatt. Ezután tértünk át a PC-s változat megismerésére, ahol is több utat megpróbáltunk, - Dbase 3+, DBase for Windows segítségével, text, TEX17 file importálásával - de egyik sem vezetett számunkra megfelelő eredményhez. Ezután tértünk át a Windows 95 operációs rendszerre, ahol már definiálva vannak a speciális karakterek, különböző billentyűkiosztásokon.
Mint azt utólag megtudtuk, mindez a Kelet-európai Windows-ban (Windows 3.11) is elkészíthető lett volna, de ehhez mi nem fértünk hozzá, ezért használtuk a Windows 95-öt.
Viszont a cirill karakterek megjelenítését még ezzel a módszerrel sem sikerült megvalósítani. Így dolgozatunkban a cirill betűket a latin átírással oldjuk meg.
17 A TEX egy programozási lehetőségeket támogató szövegszerkesztő és tördelő program.
4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!