Szerkezete

Az ArcView projektekből (project) épül fel. A projekt egy állomány, amely leírja az egy térképi nézethez kapcsolódó összes táblázatot, grafikont. Akármelyik komponense tetszés szerint megnyitható és bezárható. Egy időben több, vagy akár az összes komponens megjeleníthető a képernyőn. A projektfile-oknak .apr kiterjesztésük van. A projekten belüli ablakok méretét és nagyságát rögzíthetjük, és az újbóli bekapcsolásnál ugyanebben a formában jelenik meg.
A projekteken belül nézetek (view) vannak. A nézet egy interaktív térkép, amelynek segítségével a földrajzi adatok megjeleníthetők, lekérdezhetők, elemezhetőek. Ugyanazokkal az adatokkal más-más nézeteket tudunk létrehozni, ha a szempontjaink mások. A nézetek témákból (theme) épülnek fel. Egy téma különböző földrajzi adatsorokat jelenít meg. Ezeket más programokban fedvényeknek, vagy rétegeknek (layer) is szokás hívni.
Például: Egy országtérképen (ami egy nézet vagy view) belül van úthálózat (ez egy téma vagy theme), településhálózat (ez is egy téma), stb.
4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!