Topológia (Topology)

Az ARC/INFO minden földrajzi objektumot mint szakaszt, vonalat, vagy mint a vonal és a pont közötti kapcsolatot jeleníti meg. Például: egy poligon a határoló szakaszok összessége. Ebben az esetben a szakasz két poligon közötti határ. De ugyanez a szakasz lehet egy ösvénynek az egyik darabja, amely más szakaszhoz csatlakozik.
Az objektumok közötti összeköttettést vagy összefüggést hívjuk topológiának. Ez adja meg az objektumok egymáshoz viszonyított helyzetét és abszolút helyüket. A topológia mutatja meg az objektumok egymáshoz viszonyított helyzetét, sőt az abszolút helyzetüket is.

Poligon topológia

A poligonon a határoló szakaszok összességét értjük. A szakaszokat is végpontjaik x,y koordinátájaként tárolja az ARC/INFO. A koordináták sorrendje adja meg a szakaszok irányát. Minden fedvényen belül a szakaszoknak van egy úgynevezett belső (internal) azonosítójuk. Mivel minden poligonhatárt alkotó szakasznak van iránya, ebből kiszámolható a poligon értéke, és ez adja meg azt, hogy a poligon bezárt-e vagy sem.
A poligon bezárt, ha:

A poligonokat szakaszok építik fel, így egy poligonnak is van sorszáma. Mivel a szakaszok a poligon jobb vagy bal oldalán helyezkednek el, létezik jobb, illetve bal belső azonosító.

Szakasz - csomópont topológia

Ebben a topológiában kezdő- és végpontok jellemzik a szakaszokat. Minden szakasznak van kezdő-, illetve végpontja. Ezeket tárolja az ARC/INFO, és ezek adják meg az irányokat is.
Az egymás után álló szakaszok vonalat alkotnak, ha:


4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőoldalára!